Advertentie Openbaarmaking

Welke krabpaal past het best bij jouw kat?

Trudie Christine

Katten zijn geweldige huisgenoten. Ze zijn schattig, ondeugend en je krijgt er enorm veel liefde van. Als (toekomstige) katteneigenaar weet je echter ook dat deze viervoeters graag hun klauwen zetten in verschillende oppervlakken, en meestal waar jij het net niet wil.

Katten moeten kunnen krabben om hun nagels te slijpen. Wanneer ze daar niet de mogelijkheid toe hebben, gaan hun nagels ingroeien, wat pijnlijk kan zijn. Om te vermijden dat je kleinste vriend zich botviert op jouw favoriete tapijt of sofa, voorzie je best een krabpaal. Er zijn oneindig veel mogelijkheden en de beste keuze hangt af van het karakter van jouw kat, je levensstijl, je woning, het aantal katten, enzovoort. Geen paniek, hier kom je alles te weten over hoe je de perfecte kattenpaal kiest!

Waarom heb je een krabpaal nodig?

Krabpalen dienen niet enkel om aan te krabben, maar hebben verschillende voordelen. Katten zijn erg territoriale dieren. Ze hebben graag het gevoel dat ze hun eigen plek hebben waar ze kunnen ontspannen. Bovendien liggen katten graag hoog omdat ze zich daar veilig voelen. Ze hebben graag het gevoel dat ze alles kunnen overzien en dat ze de controle hebben. Een krabstam kan voldoen aan al deze noden. Dit is een grote krabpaal met meerdere niveaus, zodat je katten ook plaats hebben om te slapen, te liggen, te klimmen of te spelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Nanook krabstam: naast vijftien verschillende krabzones heeft deze paal ook een kattenmand, zit- en ligplaatsen en speeltjes. Gegarandeerd het toekomstige lievelingsplekje van jouw beste vriend.

Waar moet je op letten wanneer je een krabpaal kiest?

Allereerst is er een belangrijk verschil tussen binnen- of buitenkatten. Gaat jouw kat dagelijks naar buiten? Dan heeft ze sowieso al veel meer mogelijkheden om haar nagels te slijpen. Buiten komt je kat in contact met bomen, stenen en muren om aan te krabben, wat ervoor zorgt dat hun klauwen sowieso niet gaan ingroeien. Nochtans is het nog steeds aangeraden om ook voor buitenkatten een plek te voorzien waar ze kunnen krabben, aangezien je huisdier daar op ieder moment zin in kan hebben. Wanneer je kat niet naar buiten gaat, is het zeker aangeraden om meerdere krabplekjes te voorzien en om ook te investeren in een grotere paal. Binnenkatten hebben ook meer stimulans nodig om de verveling tegen te gaan, dus denk ook aan krabmeubels die entertainment bieden in de vorm van speeltjes of klimmogelijkheden.

Natuurlijk is het zo dat, hoe meer katten je hebt, hoe meer krabpalen er nodig zijn zodat iedere kat haar eigen plekje heeft. Hoe meer variatie er is in krabpalen, niveaus, speeltjes en slaaphoekjes, hoe meer je kan van haar krabpaal zal genieten.

Denk aan de leeftijd van je kat

Heb je kittens? Dan is het goed om een tijdelijke, kleinere krabpaal te voorzien. Belangrijk is wel dat je kat, klein of groot, zichzelf helemaal moet kunnen uitstrekken tegen de paal zonder dat die omvalt. De kat moet er met haar hele gewicht aan kunnen hangen. Je wil dus wel voor een stevig model gaan en wanneer je twijfelt over de grootte, neem je beter een maatje groter dan kleiner.

De leeftijd en persoonlijkheid van je kat is ook van belang. Oudere katten zijn doorgaans veel rustiger en hebben minder nood aan avontuur. Voor hen is een lagere boom voldoende, bijvoorbeeld deze zuil van CatS Von ZooplierDit eenvoudige model kan je vastmaken aan de muur, waardoor de paal op z’n plaats blijft. Bovendien heeft deze een bijzonder lange levensduur.

Voor jonge katten vol energie, is the sky the limit. Letterlijk! Sommige kattenbaasjes bouwen een heel wandelparcours hoog in de lucht, aan de muren of het plafond. Vind je dat toch een iets te groot project, dan is een paal met verschillende niveaus een heel goed alternatief. Zo geef je je kat de kans om de hoogte in te klimmen en haar energie kwijt te raken, maar heeft ze tegelijk ook verschillende plekjes om te slapen. Zorg er alleszins altijd wel voor dat je zelf makkelijk overal bij kan voor het geval dat je kat opeens niet meer naar beneden durft.

Waar zet je je krabpaal?

Zet de krabpaal zo dicht mogelijk bij de meubelstukken waar je van wil vermijden dat eraan gekrabd wordt, zoals je sofa. Daarmee haal je de aandacht van je kat weg van je meubels en leer je hen om te krabben aan de paal. Dichtbij een raam is ook een goede plek voor een krabpaal. Zo kan je kat naar buiten kijken.

De meeste viervoeters zitten het liefst dicht bij hun mensen. De krabmeubels moeten op ergens staan waar jij, en dus je kat, vaak komt. Ook strekken katten zich graag uit na een dutje, dus indien mogelijk kan je de paal ook dichtbij de favoriete slaapplek van de kat zetten.

Als je kat de neiging heeft om te krabben aan het tapijt, kan je ook een krabmat voorzien. Die zijn ook handig voor kittens die nog niet hoog kunnen klimmen of springen. Een krabmat in huis hebben is sowieso geen slecht idee. Zo kan je kat zowel horizontaal als verticaal krabben. De meeste katten doen beide.

Katten liggen graag beschut en verstopt, dus een kattenhuisje is ook altijd een goed idee. 

Natuurlijk dien je ook rekening te houden met de hoeveelheid plaats die jij kan vrijmaken voor de krabpalen. Het beste is om in verschillende kamers van je huis iets te voorzien voor je kat.